Tweedehands schuurtje met groen dak (DIY)

Aan de zijkant van ons huis stond een kleine overkapping met een golfplaten dakje. De palen en de planken waren rot en het dak was lek. Er zat helaas geen tweede leven meer in. Maar op Marktplaats vond ik een ‘gratis af te halen schuurtje’. Zelf demonteren. Het zag er nog goed uit, omdat het altijd op een betonnen plaat had gestaan.

En dus namen we het schuurtje mee in ruil voor een paar speciaal biertjes. Met vier man sterk en een grote aanhanger. Het blijft spannend of zo’n schuurtje wel goed uit elkaar wil én dan ook nog weer in elkaar. We hadden een gelukje. Kijk maar…

Moose Färg – perfecte matte Zweedse houtverf

Deze dekkende verf is de meest ideale afwerking die je kunt verzinnen. Een schuurtje dat al 20 jaar aan het water stond was natuurlijk redelijk groen. We hebben het met de hogedrukspuit schoon gespoten en vervolgens twee lagen Moose Färg zwart er op. Zo fijn dat je voor deze verf dus niet hoeft te schuren en ook geen grondlaag nodig hebt. De verf trekt in het hout en sluit het dus niet af. Het is een verfsoort die ze in Zweden veel gebruiken voor al die houten huisjes. Er wordt gezegd dat je er zo’n 5 tot 7 jaar mee vooruit kunt. En zelfs dan is een enkel nieuw laagje, zonder schuren, voldoende om de levensduur opnieuw te verlengen. Ons schuurtje is weer als nieuw en kan zeker weer een paar jaar mee.

Groen dak

Het groene dak is een eigen improvisatie. Omdat het dakleer bij het verplaatsen kapot moest heb ik er eerst een dun laagje nieuw dakleer op genageld. Vervolgens het dak met latjes verdeeld in zes stukken waar ik tuingrond op heb gelegd. Een dun laagje, want het mag niet te zwaar worden. En daarna de ultieme test. Ik heb er gras, mos en sedumplantjes geplaatst. Een van de drie zou toch wel overleven. Mos had geen schijn van kans ivm de hoeveelheid zon die er op kwam. Gras heeft het lang gedaan, maar door droogte heeft het het toch niet gehaald. En dus blijft over: sedumplantjes. Inmiddels, vier maanden later, hebben ze ook gebloeid en verspreidt het zich verder over het dakje.

Leave a comment