De geschiedenis van de Roemer wijnglazen

De term “Roemer” is afgeleid van het Duitse woord “Römer”, wat “Romeins” betekent. De naam verwijst naar de oude Romeinse wijnbekers die als inspiratie dienden voor het ontwerp van de Roemer wijnglazen. Hoewel de Roemer wijnglazen zelf niet uit de Romeinse tijd stammen, zijn ze geïnspireerd op de klassieke Romeinse drinkbekers.

In de middeleeuwen werden deze stijlvolle en stevige glazen met een kenmerkende dikke stam populair in de Duitse wijnstreken en andere delen van Europa. De Duitse benaming “Römer” werd door de eeuwen heen verbasterd tot “Roemer,” en deze naam is blijven hangen om dit specifieke type wijnglas te beschrijven. Roemer is dus niet een ontwerper of een glasfabriek. Roemer is de stijl van deze glazen die een Duitse oorsprong hebben.

Duitsers hebben het deze naam gegeven als eerbetoon aan de Romeinen die in de 4e eeuw de druiven meenamen naar de Moezel streek. Daarom staat het glas voornamelijk bekend als moezelglas. Te herkennen aan de voet wat lijkt op opgerold glas, meestal groen. 

 

Roemer glazen met groene voet

Roemer wijnglazen in één kleur

De oudere Roemerglazen bestonden uit één kleur. Echter de wijnkenners vonden dat de kleur van het glas afbreuk deed aan de beleving van de wijn. 

De Roemer wijnglazen met het blanke glas en de groene voet kent bijna iedereen in Nederland en Duitsland wel. Dit ontwerp van de Roemer wijnglazen uit de jaren ’70 houdt vast aan de traditionele elementen van hun voorouders, met de brede kelk, dikke stam en platte voet, wat hun klassieke charme en tijdloze aantrekkingskracht verklaart. Het is de combinatie van esthetiek, functionaliteit en historische verwijzing die de Roemer wijnglazen een blijvende favoriet maakt onder wijnliefhebbers en verzamelaars.

Back to Top
Product has been added to your cart