Snoeiafval wordt zaai- en stekgrond

We wonen nu bijna vijf jaar op ons huidige adres. Toen we hier kwamen was de grond weinig vruchtbaar. Erg droog en zanderig. Het hield weinig water vast. Onze kavel is 800 m2 en dus hebben we de ruimte voor een moestuin, kipjes, compostbakken en ook best veel bomen. Inmiddels hebben we er aardig wat geplant. En dat betekent dus ook veel snoeiafval in het voorjaar. Maar wat doe je met al die takken? Takken op de composthoop is niet echt een succes. Drie jaar geleden leenden we voor het eerst een takkenversnipperaar van vrienden. En met dat versnipperde hout legde ik paadjes aan in mijn moestuintjes. Ik heb er een paar op verschillende plekken in de tuin. Dat ziet er hartstikke goed uit, is ook handig, maar het heeft nog een voordeel…

Stekgrond

Na verloop van tijd wordt ook dat versnipperde hout steeds zachter. Het composteert natuurlijk gewoon. Het jaar daarop legde ik opnieuw het versnipperde hout bovenop de laag van het eerder jaar. En nu, na twee jaar diverse laagjes van verschillende bomen te hebben versnipperd heb ik de, wat dieper liggende grond gezeefd. Een must-have btw als je je eigen compost maakt: de zeef.

Die grond zat vol met wormpjes en was zo mooi donker van kleur. Ik heb dat gemengd met de aarde van de moestuin die klaarstaat voor het nieuwe seizoen. Het hout dat nog niet gecomposteerd was ligt terug, op de onderste laag van het pad en het nieuwe versnipperde snoeihout ligt er weer bovenop. In het rechter deel van mijn moestuin-kraamkamer op de foto worden de opgekweekte stekjes geplant zodra de grond warm genoeg is en het niet meer vriest. 

De kraamkamer van mijn moestuintjes.

Zaaigrond

Om je eigen zaaigrond te maken moet je nog één handeling extra doen. Zaaigrond mag namelijk niet teveel voedingsstoffen (compost) bevatten en moet nóg wat opener van structuur zijn. Daarvoor neem je 1/3 tuinaarde, 1/3e compost en 1/3e scherpzand of bijvoorbeeld zandbakzand. Deze laatste is bedoeld voor de structuur. Zo kan het zaadje makkelijk wortels ontwikkelen en zijn er niet teveel voedingsstoffen die de ontwikkeling in de weg staan. 

Onder het glas zaai kan de aarde alvast wat opwarmen en daar zaai ik straks de eerste sla-plantjes. Eén bak is altijd voor de eerste spinazie. Lekker vroeg en heerlijk vers!

Leave a comment