"De Geschiedenis van Neerlandia: Van Groen Glas tot Verzamelobjecten"

Je herkent deze kaasstolp vast wel. Hij werd eind jaren dertig ontworpen door de bekende Nederlandse ontwerper Andries Dirk (A.D.) Copier, voor de ontbijtcollectie van Neerlandia. Een b-merk van de Leerdam glasfabriek. In die tijd, net voor de oorlog verscheen het in een helder groene kleur. Ondanks het feit dat het een wat lager kwalitatief merk was t.o.v. de hoge standaard van Leerdam, werd deze collectie toch heel populair. En dat had alles met de oorlog te maken.

Fruittest in de lichtgroene kleur - Hollandia tijdperk
Kaasstolp uit de jaren 50 in amberkleur

Neerlandia werd Hollandia

Jarenlang was het kopen van een nieuw servies bijna niet mogelijk. Dus toen na de oorlog de winkels weer bevoorraad werden met het vrolijke, helder groen gekleurde glasservies van Neerlandia, wilde iedereen het hebben. In de jaren 50 werden er wat aanpassingen aan het ontwerp gedaan en kwam er een ‘clear-glass’ en ook een ‘amberkleurige’ collectie.¬†Vanaf 1951 onder de naam Hollandia. Daar werd ook de lichtgroene collectie onder uitgebracht ook wel bekend als ‘silver-green’. Die kom je ook nog veel tegen en zijn vaak voor een paar euro te koop. Echter de fruittest, de waterkan en het eierdopje op het schoteltje zijn wat schaarser en erg populair bij verzamelaars.

Je kunt de Neerlandia-items herkennen aan de ‘tab’ als handvat terwijl de latere Hollandia-items een ronde, geribbelde knop hebben op de deksels.

Back to Top
Product has been added to your cart