Het dak eraf!

In juni 2020 begonnen wij aan een grote verbouwing. Ons huis aan de Boerhaavelaan is gebouwd in 1971 en ondanks een aantal updates door de jaren heen was het geenszins energievriendelijk. Zoals veel woningen in de wijk Berkum hebben we een luchtverwarmingssyteem van Brink, op gas. Er stond een gasboiler en slechts de helft van het huis had dubbel glas. Er zat asbest in het dak en een laagje van 3 centimeter isolatie.

De eerste verbouwing in 2018

Toen we het huis zo’n twee jaar geleden kochten hebben we een eerste verbouwing gedaan van de keuken en de woonkamer en we hebben de oude dakramen in de slaapkamers vervangen. We trokken de keuken bij de woonkamer en vervingen het keukenraam met HR++ glas. Het gasfornuis werd vervangen door een elektrische kookplaat. De open haard, die eigenlijk aan de buitenkant van het huis zit, was vooral heel gezellig, maar niet echt warm. Deze werd vervangen door een veel efficiëntere houtkachel. En er kwam een laadstation voor onze hybride auto.

De warmte bleef weglekken

De maandelijkse stookkosten bleven nog altijd zo’n € 250. Ondanks de 12 zonnepanelen al op het dak lagen en aan de achterzijde volop zon vingen. Het is dan ook een grote vrijstaande woning, maar we stookten vooral met heel veel ‘lekken’. De woonkamer en de keuken waren heerlijk warm, maar in de rest van het huis liet het te wensen over.

En dus begonnen we aan een grootscheepse verbouwing om ons huis energiezuinig te maken. Geen kleine klus, want alleen het dak van de woning beslaat al zo’n 120m2. En dan heeft de schuur ook nog zo’n 20m2 dakoppervlak. En er zat natuurlijk nog asbest in. Ondanks het feit dat het een vrij ongevaarlijke soort asbest was, zat het ons behoorlijk in de weg. De gasboiler stond bijvoorbeeld in een ruimte op de verdiepingsvloer onder een asbest dak. En dat betekent dat er geen installateur was die ‘m daar volgens de CAO mocht verwijderen. Eerst het asbest er maar af dan.

Tweedehands dakpannen

Zo begonnen we aan onze verbouwing. De rode dakpannen gingen er af, deze liggen nu, of in ieder geval binnenkort, op een grote schuur in Giethmen. Verkocht via Marktplaats. Onze nieuwe, maar tweedehands dakpannen komen van de kinderopvang verderop in de straat, van twee oude gebouwtjes die inmiddels gesloopt zijn. Dit hergebruik is mede mogelijk gemaakt door Boverhoff Sloopwerken en Jansen Vastgoed. Je wilt namelijk niet weten hoeveel volume ca 3.000 dakpannen op pallets inneemt 😉

Het asbest werd verwijderd en er kwam flinke isolatie tussen. Op twee plekken aan de achterzijde plaatsten we een dakserre waarmee we echt heel veel ruimte hebben gewonnen op onze verdiepingsvloer. En toch bleef er nog ruimte over op ons dak om 31 (!) zonnepanelen te plaatsen. Allemaal direct op het zuiden. We hebben uiteraard hoge verwachtingen, maar ze liggen er pas een paar weken op, dus heel veel kan ik er nog niet over zeggen. Zeker niet met die korte donkere dagen.

Het financiële plaatje

Natuurlijk is het fijn als je de financiële middelen hebt om dit soort verbouwingen te kunnen doen. Onze verbouwing gaat ook nog wel wat verder dan het energiezuinig maken van onze woning. Zo hebben we namelijk ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee badkamers te maken, een fijne werkplek én een bijkeuken. Maar ook wij hebben gebruik gemaakt van de lening van het Warmtefonds (voorheen Energiebespaarfonds) en staan nu op het punt om de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) in te dienen. Hiermee kun je 30% van je kosten terugontvangen tot een maximum van € 10.000 per woning en € 15.000 per woning voor het zeer energiezuinig pakket. Deze laatste redden wij niet, omdat we nog altijd een luchtverwarmingssysteem op gas hebben en voor zover ik weet is het ook nog niet heel eenvoudig om dat systeem te vervangen door een warmteterugwinsysteem, maar we blijven opletten.  

Leave a comment