Je huis ruilen tijdens de vakantie ​met HomeExchange

Tijdens de zomer van 2022 zijn we met ons gezin dertig dagen naar Amerika geweest. Daarvan zaten we de eerste drie weken in Californië, in vijf verschillende woningen van mensen via HomeExchange. Dat is een platform, of eigenlijk een community van mensen die hun huizen ruilen voor vakanties. Of om een tijdje ergens anders te wonen of te werken. 

Is dat wel duurzaam?

Met een gezin vliegen naar Los Angeles is absoluut niet duurzaam. Laat ik dat voorop stellen. Dat moet je dan ook niet met regelmaat doen. Mijn man en ik gingen er naar toe voor ons werk en hebben besloten onze meiden (10 en 14) mee te nemen en er een vakantie aan te plakken. Dus, nee vliegen is niet duurzaam. Maar huizenruil voor je vakantie zeker wel. 

Je hoeft bijvoorbeeld niets aan te schaffen voor eenmalig gebruik. Een huis is altijd vol met spullen die je nodig hebt in die omgeving. Denk aan een keuken mét alle apparaten die je kunt bedenken, kruiden, wasmiddelen, eten, een vriezer… strand- en surfspullen, verzin het maar. Alleen al het feit dat er eten is én meeneembakjes scheelt al kilo’s afval. Maar er zijn nog veel meer dingen waar je rekening mee kunt houden als je duurzaam wilt reizen.En dat vind je in dit boek: The Sustainable Travel Handbook van de Lonely Planet.

HomeExchange 1 - Huntington Beach (CA)

We begonnen onze reis in Huntington Beach, Los Angeles. Bij Nico en Nanine, een heel vriendelijk stel. Nico bleek Nederlands, puur toeval dat we hen benaderden. Voor ons was op één of andere manier toch wel prettig om daar als eerste aan te komen en even te acclimatiseren.

HomeExchange 2 - Ventura (CA)

Na 3 nachten bij Nico en Nadine te zijn geweest, kennis te hebben gemaakt met het mooiste strand van LA en de hoge golven trokken we door naar Ventura. Dat was de eerste match die ik had gevonden, maar de vluchten boekte ik pas nadat de uitwisseling rond was. Vandaar dat we nog een paar nachten bij Nico en Nadine verbleven. Vervolgens 11 dagen bij Nick en Mandy.

Een tour door Ventura met buurman Bob, de 83-jarige buurman van onze HomeExchange partners

Buurman Bob

Het leukste is dat je het echte leven van de mensen in Californië meemaakt. Toen we net zo’n beetje uitgepakt hadden stond buurman Bob op de stoep met de krant van die dag. De 83-jarige buurman had over ons gehoord en wilde ons wel even een tour door Ventura geven. Tijdens de rondrit hoorden we alles over de geschiedenis, maar ook over het huidige waterprobleem van Californië.

Uitstapjes

Vanuit Ventura hebben we met onze huurauto al veel van de omgeving gezien. Een dagje naar Ojai dat 30km landinwaarts ligt met de beroemde farmer’s market en bijzondere outdoor boekenwinkel. Een dagje naar Santa Barbara, toch stiekem wel onze favoriet (eten bij Finney’s en lunchen bij Lucky Penny). Naar de film Topgun Maverick in Oxnard, een gloednieuw uitgaansgebied naast Ventura waar we de laatste avond ook nog een gratis open air concertje meepakten. En wij, net als alle Amerikanen, ons eigen kleedje en drankjes bij ons hadden. Hoe we daar bij kwamen? Van de man die we ontmoetten op de glijbaan bij waterpark Hurricane Harbour, die ons vervolgens uitnodigde in de haven van Ventura waar hij een papegaaien attractie had :). En zo kom je dus ergens.

Ik ben van mening dat je je vakantie op deze manier echt anders beleeft dan wanneer je vanuit een hotel of een rondreis door een land trekt. Misschien wel omdat je meer tijd hebt en het echt niet nodig is om elke dag een grote attractie in te plannen.   

HomeExchange 3 - Altadena (CA)

De derde uitwisseling was in Altadena, een wijk aan de rand van Los Angeles. We hadden geluk, want deze woning werd meestal verhuurd via AirBnB, maar Alex, de host, stond toch open voor een uitwisseling met GuestPoints. Zo’n prachtige plek! We hebben daar vooral bij het zwembad gelegen en nog een dagtochtje naar Hollywood en naar de Warner Bros Studio’s. 

 

HomeExchange 4 - Palm Springs

Vanuit Altadena gingen we verder het binnenland in, of beter gezegd, de woestijn in, naar Palm Springs. Opnieuw een gelukje via HomeExchange, want Danny en Ashley waren ook zo vriendelijk om ons te ontvangen in hun vakantiewoning. Danny en Ashley woonden er zelf niet. Dat zie je ook direct, want er staan geen persoonlijke spullen. Alles is er op gericht om, vooral grote groepen, toeristen te huisvesten. Dat neemt niet weg dat wij opnieuw een pareltje hadden van waaruit wij de dessert en alles wat er bij hoort, konden ontdekken. Nu moet je wel weten dat ons hoogseizoen, het was begin augustus, daar echt laagseizoen is. Het was er simpelweg te heet. Het zwembad was eigenlijk gewoon een hottub. Maar dat maakt voor een avond picknick in Joshua Tree Park natuurlijk niets uit als je daar, zonder enige lichtvervuiling de zon onder kunt zien gaan.

HomeExchange 5 - Pasadena (CA)

De laatste paar nachten heb ik ter plekke nog last minute kunnen regelen via HomeExchange. En opnieuw een hele mooie plek. Kimberly, onze host, ging een weekend naar Santa Barbara en daarom mochten wij een paar nachten in hun huis. Prachtige plek weer aan de rand van Los Angeles. Een oude woning, maar zo warm gestyled. Dat is onder meer wat ik zo leuk vind aan het verblijven in andermans huis. Het geeft je altijd weer nieuwe ideeën. Zeker als het wordt aangekondigd als een ‘Amazing 1930’s mid-century home’. Daar zijn er veel van in Los Angeles en nóg meer in Palm Springs. Alleen al het speuren op HomeExchange is leuk.

Live muziek

We hadden eigenlijk gepland om naar de Hollywood Bowl te gaan. Daar zou het LA Philharmonic de muziek spelen bij de film Back to the Future. De enige kaarten waren echter zo ver achterin, dat we besloten naar een andere Bowl te gaan. De Starlight Bowl in Burbank. En daar speelden heel toevallig The Fab Four – The Ultimate Beatles Tribute. Dat was onze eerste ervaring met ‘stacked parking’. Rij aan rij, zonder in- of uitrijpaden zoals we dat hier kennen. Maar het systeem werkt feilloos. Wederom een outdoor concert, echter nu mét bankjes, waar je je eigen picknick meeneemt. Met in de pauze van het optreden, heus vermaak met t-shirt shooting op het publiek en heel veel gillende Amerikanen 🙂

En dan... met z'n vieren in een krappe hotelkamer

Na al die prachtige huizen en plekken en het echt meemaken van het leven in Californië moesten we wel even schakelen toen we met z’n vieren in een hotelkamer in Las Vegas aankwamen. Geen koelkast, geen koffie, geen relaxte ochtendjes om even in je eentje op te starten. Maar ach, we klagen niet, want we waren in Vegas voor een concert van Silk Sonic. Dat hadden we niet willen missen.

Hoe werkt HomeExchange?

Je kunt via HomeExchange alleen ruilen als je zelf ook een woning aanbiedt op het platform. Het is ooit ontstaan met alleen gelijktijdige uitwisselingen, maar dat is in de praktijk niet altijd makkelijk. Daarom zijn er tegenwoordig GuestPoints. Als jij iemand host in jouw huis, krijg je daar GuestPoints voor en die kun je vervolgens weer besteden bij anderen die GuestPoints accepteren. Zo was het voor ons mogelijk om met GuestPoints 5 verschillende huizen in Californië te vinden en zaten er ondertussen 4 verschillende gezinnen uit diverse Europese delen in ons huis. 

Leave a comment